Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie
Nieuwpoort, 2018
Projectgegevens
ONTWERPER
Jozef Viérin (1872-1949)
PERIODE
interbellum
STATUUT
beschermde monument
OPDRACHT
architectuurhistorisch onderzoek & beheersplan
OPDRACHTGEVER
serck dobbelaere | architecten voor Stad Nieuwpoort
Toelichting
Historiek
De oude pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie te Nieuwpoort was vermoedelijk vanaf het laatste kwart van de 18de eeuw gesitueerd ten zuidwesten van de kerk op een L-vormig perceel. Het betrof wellicht een verbouwing met classicistische voorgevel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de oorspronkelijke pastorie, die in slechte staat verkeerde en verkocht zou worden na de oprichting van een nieuwbouw, volledig vernield.
De nieuwe pastorie werd na de oorlog gerealiseerd op twee onbebouwde percelen achter de hal naar ontwerp van architect Joseph Viérin in de zogenaamde ‘Nieuwpoortse stijl’. De vormgeving van de nieuwe pastorie stemde in geen enkel opzicht overeen met deze van de oude.
Waardenstelling
De stadshal met belforttoren, het stadhuis en de pastorie vormen stedenbouwkundig één geheel. Stadslandschappelijk vormt dit ensemble van gebouwen een zeer waardevol geheel. Viérin is erin geslaagd om een balans te vinden tussen de middeleeuwse gereconstrueerde gebouwen en de nieuw op te richten volumes en zo een grote homogeniteit te ontwikkelen in de omgeving van de hal. De ruimtelijke kwaliteit die hierdoor gecreëerd wordt was alleen mogelijk door een doordachte stedenbouwkundige uitwerking van deze drie publieke gebouwen op vlak van inplanting, volumewerking en vormgeving. De pastorie vormde het sluitstuk in het stedenbouwkundig geheel.
Vanuit stadslandschappelijk standpunt is de monumentwaarde van het ensemble kortom hoger dan dat van elk gebouw afzonderlijk. De erfgoedwaarden van het stadhuis, de stadshal en de pastorij kunnen dan ook niet geëvalueerd worden zonder dit stedenbouwkundig geheel in ogenschouw te nemen.