Sint-Lievenscollege campus Gildestraat
Gent, 2016
Projectgegevens
ONTWERPER
Pierre Bourgeois (1810-1893)
Willy Verstraete (1939)
PERIODE
18de, 19de & 20ste eeuw
​
STATUUT
beschermd monument & beschermd stadsgezicht
OPDRACHT
bouwhistorisch onderzoek & waardenstelling
OPDRACHTGEVER
architectenbureau Serck voor KOGA vzw
Toelichting
Tegenover een zeer complexe perceelsgeschiedenis staat een relatief eenvoudige en zuivere gebouwgeschiedenis, die nauw samenhangt met de ontwikkeling van de Brouwerijschool. Met uitzondering van het herenhuis zijn de gebouwen op de site relatief jong.
Het herenhuis werd in 1792 opgericht in opdracht van koopman Joan Pieter Nuyttens. De classicistische gevel van deze ruime woning weerspiegelde de rijkdom van de eigenaar. Op basis van de nog aanwezige interieurelementen werd dit naar alle waarschijnlijkheid ook doorgetrokken in de verschillende ruimtes van de gelijkvloerse en eerste verdieping. Onder invloed van de Brouwerijschool werden enkele verregaande ingrepen verricht, die de erfgoedwaardes van de woning in belangrijke mate en onherroepelijk hebben aangetast: het ontpleisteren van de gevel, een nooduitgang, een nieuwe trap, nieuwe binnendeuren, een nieuwe vloerafwerking, een nieuwe wandafwerking, … Wat rest aan historisch materiaal heeft veelal schade ondervonden door de nieuwe gebruiker. Desalniettemin dragen de gevels nog steeds hun laat 18de-eeuwse grandeur in zich en past het gebouw zich in tussen de andere herenhuizen in de straat. In 1947 werd als uitbreiding bij het herenhuis een kapel en een tekenzaal gebouwd. Deze nieuwe vleugel bij het herenhuis werd ontworpen door bouwkundige Pierre Bourgeois en kan beschouwd worden als architecturaal zijn meest waardevolle bijdrage voor de Brouwerijschool en het Sint-Lievenscollege: een fijn staaltje modernistische architectuur die op deze schaal eerder uniek is in de Gentse architectuurcontext.
In 1952 werden langs de Houtbriel en de Gildestraat twee massieve bakstenen vleugels opgericht, verbonden door een lichtrijke trappenhal, eveneens van de hand van Pierre Bourgeois. Waar de gevel langs de Gildestraat nog aansluiting zoekt bij haar omgeving, breekt deze langs de Houtbriel qua schaal, vormgeving en materialiteit volledig met het straatbeeld. In 1965 ontwierp Pierre Bourgeois opnieuw een massief rechthoekig volume dat zich broederlijk invoegt naast het volume uit 1952. Het gebouw is sinds 2007 in onbruik geraakt, waardoor het overgeleverd is aan verval, maar ook onaangetast is sinds het vertrek van de hogeschool.
De laatste uitbreiding dateert van de jaren 1980 en werd ontworpen door het studiebureau Arrow onder leiding van architect Willy Verstraeten. Het resultaat is een in het licht badend atrium dat de klaslokalen ontsluit op de verschillende verdiepingen, waarbij de keuze voor hout en glas van de gevels terugkomt in de dakstructuur van de bovenste lokalen. Langs de zijde van de Gildestraat verzachten deze vijfhoekige gevels de hardheid van de massieve balk en sluiten ze aan op de 17de-eeuwse woning op de hoek. Aan de kant van de Gildestraat zit de nieuwe gevel ietwat gewrongen tussen de uitbreiding van 1952 en de historische trapgevel, waar uiteindelijk enkel het ‘uitzicht’ van behouden bleef.
Stabiliteitsproblemen tijdens de sloop van de omliggende gebouwen dwongen het instituut tot aankoop van de historische hoekwoning, die zou heropgericht worden met een maximaal hergebruik van historisch materiaal. Een lijvig dossier met correspondentie tussen architect en aannemer en een inventarisatie ter plaatse toonden aan dat ‘maximaal’ veeleer ‘gering’ is. Een misleidende reconstructie.