Sint-Lievenscollege campus Zilverenberg
Gent, 2016
Projectgegevens
ONTWERPER
Pierre Bourgeois (1810-1893)
PERIODE
17de, 19de & 20ste eeuw
STATUUT
beschermd monument & beschermd stadsgezicht
OPDRACHT
architectuurhistorisch onderzoek, waardenstelling & restauratie
OPDRACHTGEVER
architectenbureau Serck voor KOGA vzw
Toelichting
Hoewel de site nu één eigenaar en één kadastraal nummer heeft, is de perceel- en gebouwgeschiedenis veel complexer en duidelijk af te lezen uit de historische gelaagdheid van de verschillende panden. Tijdens de Spaanse en Oostenrijkse periode werden de verschillende ‘oerpercelen’ verkaveld en werden hier verschillende gebouwen opgericht, onder meer de trapgevelwoning langs de Kalvermarkt, het hoekhuis, (een deel van) het Spaanse Hospitaal en de diephuizen die in de 18de eeuw werden samengevoegd tot een stadspaleis. Het stadspaleis werd in de eerste helft van de 19de eeuw verbouwd en in 1881 overgedragen aan het Sint-Lievenscollege. De perceelsstructuur wijzigde amper tot in de 20ste eeuw, toen het Sint-Lievenscollege de beluikhuisjes verving door een nieuwbouw die zich op een vrij radicale wijze inplantte tussen de historische gebouwen en deze panden verregaande wijzigingen opdrong.
Het uitzicht van de gebouwen was sinds de 17de eeuw wel enkele keren grondig gewijzigd, zo blijkt uit historisch bronmateriaal. Met uitzondering van de gerestaureerde trapgevel, een verstening van een houten gevel, heeft geen van de gebouwen hun oorspronkelijke uitzicht behouden, maar werden ze allen aangepast volgens de destijds heersende mode (de vroeg 19de-eeuwse lijstgevel op de hoek) en/of de contemporaine noden van de gebruikers (de gevels langs de speelplaats van de keukenvleugel) of van het gebouw (origineel schrijnwerk dat onvoldoende functioneerde werd in het laatste kwart van vorige eeuw vervangen door PVC). Het zijn dan ook vooral het uitzicht van de gevels langs de Kalvermarkt, de korfboog langs de Spaanse Hospitaalstraat en de speelplaats die als historisch waardevol beschouwd worden.
De keukenvleugel is wellicht het meest gelaagde gebouw op de site: de voormalige scheidingsmuur tussen het Spaans Hospitaal en de tuin bij de woning is wellicht 17de-eeuws. Hier werd in de tweede helft van de 18de eeuw een korfboog in witsteen aangebracht. Voordat het college hier zijn intrek nam was er een volume met L-vormig grondplan met één niveau en een zadeldak aanwezig, getuige ook de bouwsporen: de bouwnaden, types baksteen en metselwerkverband, het plafond met kooflijsten, … . Mogelijks is dit gebouw zelfs ouder dan de opdeling in percelen: er zijn immers sporen van een aangebouwd volume dat over de 17de-eeuwse perceelgrens reikte.